מחפשים איטום קירות? ריכזנו עבורכם את בעלי המקצוע והגגנים המומלצים ביותר, כאלו שיודעים לשלב בין מקצועיות גבוהה, שירות אדיב ועמידה בתו האיכות הנוקשה של "המקצוענים", הזמינו עכשיו:
איטום קירות הוא אחד השירותים הפופולאריים, והסיבה לכך היא ברורה. קירות המבנה שבו אנו שוהים, מהווים את ההפרדה בין הסביבה החיצונית ובין הסביבה שבה אנו נמצאים, וזה ישפיע מבחינת חדירת רטיבות, חום ורעש. אין זה משנה אם מדובר בביתנו הפרטי, במקום העבודה שלנו, או במקום שבו אנו מתאמנים או לומדים – איטום איכותי ישפיע באופן ישיר על איכות החיים שלנו. איטום קירות מתחלק למספר תתי תחומים, שעליהם נדבר במאמר הבא.
על אף שענף האיטום וחומרי האיטום שבו השתנו ללא היכר במהלך השנים, פונקציית האיטום מוכרת לאנושות מזה זמן רב. מאז תחילת ענף הספנות וההתיישבות במבני קבע – האדם הבין את הצורך בהפרדה הרמטית בין סביבות, ואת הצורך במניעת מעבר של רטיבות בין סביבות שונות. כשאנו מדברים על איטום מבנים, נראה שהזפת היא החומר הוותיק ביותר, ולמעשה – היא נמצאת בשימוש עד היום. יחד עם זאת, תחום האיטום עבר שינויים רבים, וכיום ניתן למצוא בו שיטות וחומרים מתקדמים הרבה יותר.
כאמור, איטום של קירות הוא אחד השירותים המבוקשים. כולנו נזקקים לאיטום קירות, מכיוון שהקירות מרכיבים את כל המבנים שבהם אנו שוהים במהלך שגרתנו היומית. כשמדובר בימי החורף הגשומים, הקירות מהווים עבורנו חוצץ מהסביבה הרטובה שבחוץ, ומונעים מקור להיכנס אל החלל שבו אנו שוהים. כשמדובר בימי הקיץ, הקירות מונעים מהשמש הקופחת לחמם אותנו, ולאיטום שלהם יש תפקיד חשוב בבידוד הבית. באילו מצבים נחפש איטום קירות?
איטום קירות פנימיים של מבנה, יכול להשפיע רבות על רמת הרעש והבידוד התרמי במבנה. כמו כן, חשוב לציין כאן את הקירות הפנימיים של חדרים רטובים למיניהם, דוגמת סאונה, מקלחת, מקוואות, או חללים שבהם יש בריכות שחייה. קירות פנימיים של חדרים רטובים דורשים איטום מיוחד, מכיוון שהם מתמודדים עם לחות ורטיבות בתקרה אופן רציף. בחירת חומרי איטום נכונים לאיטום של קירות פנימיים, היא קריטית ותשפיע באופן ישיר על איכות החיים שלנו.
איטום קירות חיצוניים נדרש בכל מבנה, מכיוון שהקירות החיצוניים חשופים לפגעי האקלים בצורה משמעותית. קירותיו החיצוניים של כל מבנה חשופים לפגעי האקלים, ולכן הם צפויים לבלאי גבוה במהלך השנים. כך למשל, כשל באיטום של קירותיו החיצוניים של בניין – יכול להביא לרטיבות בקירות ובתקרות של משרדים ודירות. רטיבות שכזו תיתן את אותותיה בסביבה הפנימית של המבנה, בצורת כתמי עובש, "הזעה" של הקירות, וכמובן נזילות וטפטופים.
בעוד חלק מהאנשים בוחרים בבריכות פיברגלס או בריכות מתועשות, בריכות בטון עדיין נחשבות לאיכותיות והנפוצות ביותר, והן קיימות במועדוני ספורט, פארקי מים ובתים פרטיים. קירות של בריכת בטון דורשים איטום ייחודי ומוקפד, ואנו מדברים פה על הקירות החיצוניים והפנימיים גם יחד.
מבפנים – קירות הבריכה חשופים לחץ ההידרוסטטי המתמיד של המים, ואיטום שלהם הוא חיוני על מנת למנוע דליפה של מים החוצה. מבחוץ – יש לאטום את קירות הבטון באופן כזה שימנע חלחול של רטיבות אל תוך תשתית הבטון, ויביא להתפוררות שלו במהלך השנים.
איטום של קירות מרתפים ומקלטים, טומן בחובו אתגרים שונים לחלוטין מאשר בסוגי איטום אחרים. מבנים תת קרקעיים חשופים יותר לכניסת אדמה, רטיבות וגזים אל תוך הסביבה הפנימית של המבנה, ולכן האיטום צריך להיות מתאים לסיטואציה.
קירותיהם של מבנים תת קרקעיים מכילים לרוב צנרת ותשתיות תקשורת וחשמל, מה שמציב אתגר נוסף בפני קבלני האיטום, שצריכים ליצור מעטפת איטום הרמטית למרות כל המכשולים. קבלני איטום, המבצעים איטום של קירות תת קרקעיים – צריכים לדעת לבחור את חומרי האיטום באופן מדויק, ותוך התחשבות בלחצים השונים המופעלים על קירות המבנה.
בעת שאנו מחפשים איטום קירות, מומלץ להכיר את החומרים הנפוצים המשמשים לעבודות שכאלה.
חומרים ביטומניים הם נגזרות של נפט, הם ניחנים ביכולת להתרכך בחום, ולכן הם נוחים במיוחד לעבודה בעת הנחת שכבות האיטום. חומרים אלו מגיעים בצורה של יריעות או כחומרים משחתיים, והם יעילים מאוד באיטום של קירות וגגות.
חומרים צמנטים הם חומרי מליטה המבוססים על חול, מלט ופולימר, והם בעלי כושר הידבקות גבוה במיוחד. חומרים צמנטים ניתנים ליישום באמצעות התזה ומריחה, והם מעולים לצורך גישור על סדקים ומגרעות.
איטום קריסטלי מסוגל לחדור אל הבטון, והוא מכיל רכיבים שמתנפחים בעת מגע עם מים, והופכים לקריסטלים קשיחים שיוצרים שכבה אטומה למים ורטיבות. איטום קריסטלי נפוץ לצורך איטום קירות חיצוניים בעיקר.
חומרים פוליאוריטנים מכונים בעגה המקצועית גם "מסטיקים", ומכאן ניתן להבין את כושר ההידבקות הגבוה שלהם. החומרים הפוליאוריטנים משמשים ליישומים שונים בענף האיטום, ביניהם איטום קירות חיצוניים ופנימיים, איטום מאגרי מים, איטום גגות ועוד. חומרים אלו נחשבים ליעילים במיוחד כנגד נזקי לחות ורטיבות.
ענף האיטום התפתח רבות בשנים האחרונות, ואנו עדים לשיפור הן מבחינת החומרים והן מבחינת השיטות המיושמות בו. בעוד חלק משיטות האיטום הן אפשריות לתפעול בכוחות עצמנו, איטום מקצועי יבוצע רק ע"י קבלן איטום מורשה ע"י מכון התקנים.
כשקירות הבית הפנימיים שלנו מציגים תסמינים כגון עובש, בועות, נזילות וטפטופים – קודם כל חשוב להבין, שברוב המקרים מדובר בכשל איטום של הקירות החיצוניים. רק לאחר טיפול באיטום הקירות החיצוניים – ניתן לבצע תיקונים ואיטום קירות פנימיים. מה עלינו לדעת לגבי איטום קירות פנימיים?
איטום קירות פנים מכונה בשפה המקצועית "איטום שלילי", והוא מיועד למספר מטרות. מתי נזדקק לאיטום קירות פנימיים?
כשאנו מדברים על בריכת ומאגרי מים, מובן מדוע הקירות הפנימיים של המבנה צריכים להיות אטומים. בריכות בטון למשל, מהוות מבנה של ממש, ולכן האיטום שלהן חייב להיות מקצועי ויסודי מפנים ומחוץ. איטום קירותיה הפנימיים של בריכה צריך לעמוד בפני הלחץ ההידרוסטטי הקבוע של המים, ולמנוע חלחול של רטיבות דרך הדפנות.
איטום שלא יבוצע כיאות, עלול לגרום לבזבוז מים משווע, וכמובן נזק לדפנות הבטון של הבריכה. במצב של מאגרי מי שתיה למשל – יש לשים לב שאנו משתמשים בחומרים שאינם רעילים, ובמאגרי מי כיבוי המתאפיינים בעמידת המים לאורך זמן – יש להשתמש בחומרים המונעים הצטברות של פטריות וחיידקים.
איטום שלילי נהוג במיוחד במבנים תת קרקעיים, מכיוון שלא תמיד ניתן לבצע איטום חיצוני כשמדובר בבניין קיים. איטום של מקלטים ומרתפים מערים קשיים רבים על בעלי המקצוע, ולכן חשוב שיבוצע ע"י קבלן מנוסה. בין השאר, כשאנו אוטמים את קירותיו הפנימיים של מבנה תת קרקעי, מעבר לרטיבות – עלינו גם למנוע כניסה של גזים הנפלטים מהאדמה המקיפה את המבנה.
איטום של קירות פנימיים – כולל גם את תחומי הבידוד התרמי והאקוסטי. אנשים רבים בוחרים לבצע בידוד מסוגים שונים, על מנת לשפר את איכות החיים שלהם. בידוד תרמי עושה שימוש בחומרים המונעים את מעבר החום, ומתאפיינים באחוז גבוה של אוויר כלוא במסת החומר. כך ניתן לשפר את חיסכון האנרגיה ואיכות החיים, ולמנוע הצטברות עובש על הקירות.
בידוד אקוסטי מונע מעברי רעש משני סוגים: רעש הנישא באוויר, ורעש שעובר דרך קירות המבנה. יישום של בידוד אקוסטי בקירות הפנימיים של הבית, לעתים יכול לשפר משמעותית את האקוסטיקה בתוך החלל, ולאפשר לנו סביבה נעימה הרבה יותר.
כשאנו עדים לנזקי רטיבות בקירות הבית הפנימיים, סביר להניח שמדובר בכשל של מעטפת האיטום החיצונית. את תיקון הנזקים האלו, מומלץ לבצע רק לאחר שטיפלנו בשורש הבעיה, ואטמנו את המבנה מבחוץ. בדיקה של בעל מקצוע מאפשרת להבין מהיכן מגיעה הרטיבות, בין השאר ע"י שימוש במצלמות תרמיות. כמובן שעלינו להשתמש בחומרים שאינם רעילים כשאנו מבצעים איטום בתוך הבית, מכיוון שהדבר ישפיע ישירות על בריאותנו.
תחום האיטום עבר תהפוכות רבות בשנים האחרונות, ואנו נתקלים במגוון של חומרים שעשויים לבלבל את מי שאינו מצוי בתחום. כשאנו מחפשים איטום קירות פנימיים, רצוי שנכיר את השחקנים הראשיים בתחום.
חומרים ביטומנים הם נגזרות של נפט, והם ידועים ביכולתם להתרכך בחום ולאפשר גמישות ונוחות במהלך עבודת האיטום. חומרים ביטומנים מגיעים הן בצורת יריעות, והן בצורת חומר נוזלי המיועד לאיטום בהתזה או במריחה. חומרים ביטומנים נמצאים בשימוש נרחב בענף האיטום, ואנו נתקלים בהם באיטום גגות, מאגרי מים, איטום חדרים רטובים ומבנים תת קרקעיים.
חומרים פוליאוריטנים נקראים לעתים גם "מסטיקים" בז'רגון המקצועי, והם ידועים כעמידים ואטימים במיוחד בפני רטיבות. החומרים הפוליאוריטנים מצטיינים בגמישות ובהידבקות למשטחים שונים, והם עמידים במיוחד בפני שחיקה. מסיבות אלה, הפוליאוריטנים מיושמים בין השאר בציפוי משטחים של מרפסות, ומקומות שמועדים לדריכה ולחיכוך.
תערובות צמנטיות הן שילוב של חול, מלט ופולימר, והן מגיעות בדרגות גמישות משתנות. התערובות הצמנטיות ידועות כחומרים שמתחזקים עם הזמן, ויוצרות שכבת איטום קשיחה ועמידה בפני רטיבות. קבלני האיטום משתמשים בתערובות צמנטיות לצורך גישור על סדקים, מגרעות וחורים בקיר, והן נמצאות בשימוש נרחב באיטום של מרפסות, גגות, איטום מרתפים ועוד.
תערובות גבס מגיעות לעתים כשהן כבר מוכנות לעבודה, ולעתים נמכרות כאבקה שאותה יש למהול ע"פ יחס מוגדר. תערובות גבס מאפשרות לנו לטפל בסדקים ומגרעות בקירות הפנימיים, כהכנה לחומרי האיטום והצבע שיבואו לאחר מכן. שימוש בתערובות גבס הוא נוח ופשוט, והוא מתאפשר גם אם אנו לא בעלי מקצוע מוסמכים.
בהערכה גסה, מחיר של איטום קירות פנימיים עשוי לנוע בין 150 ל – 300 ₪ למטר רבוע, והפרמטרים שישפיעו על תנודת המחיר, הם בין השאר חומרי האיטום הדרושים, ניסיונו של בעל המקצוע, ורמת הקושי של העבודה.
אנשים המחפשים איטום קירות חיצוניים, לרוב עושים זאת בעת שכשלי האיטום הקודם כבר התחילו לתת את אותותיהם. סימנים לבעיות באיטום הקירות החיצוניים יתבטאו ב"הזעה" של הקירות, כתמי עובש, בועות בקיר ועוד. איטום קירות חיצוניים הוא חשוב ממש כפי שאיטום גגות הוא חשוב, כיוון שרטיבות יכולה לחדור דרך שניהם. מה עלינו לדעת לגבי איטום קירות חיצוניים?
כל מבנה נדרש לאיטום קירות חיצוניים, היות והם חשופים לפגעי האקלים באופן רציף. שוק האיטום התפתח רבות בשנים האחרונות, ואנו יכולים למצוא חומרים איכותיים במיוחד לצרכי איטום. יחד עם זאת יש לדעת באילו חומרים להשתמש, וכיצד לשלב ביניהם בצורה נכונה. איטום קירות חיצוניים חייב להיות מקצועי, על מנת להבטיח לנו עמידות במשך שנים רבות ככל האפשר. לאיטום קירות חיצוניים יש מספר תפקידים:
הקירות החיצוניים של כל מבנה, חשופים באופן טבעי לפגעי האקלים – ביניהם משקעים בחורף, וקרני שמש קופחות בקיץ. תהליכים אלו גורמים לבלאי מתמיד, ויחד עם המשקעים – הדבר עלול להביא לחדירת רטיבות לקירות החיצוניים של המבנה. לרוב בעיות שכאלה מתגלות כשהרטיבות כבר חדרה אל קירות המבנה, ואז נהיה עדים לתופעות כמו רטיבות, עובש או טפטוף.
איטום נכון של קירות המבנה החיצוניים יסייע בידנו לשמור על טמפרטורה נעימה בבית, ויפחית את הצורך בשימוש מוגבר באנרגיה לחימום או לקירור. קירות חיצוניים שנאטמים בצורה מקצועית, מסוגלים לבודד את המבנה מפני קור וחום שעשויים לחדור מבחוץ.
כאמור, ענף האיטום השתכלל בשנים האחרונות, ואנו נתקלים בחומרים מגוונים לצורכי איטום כאלו ואחרים. כל חומר הוא בעל תכונות פיזיקאליות מעט שונות, ומתאים ליישומים שונים. מהם החומרים המקובלים לאיטום קירות חיצוניים?
חומרים צמנטים הם חומרי הדבקה בעלי גמישות גבוהה, כשדרגת הגמישות נבחרת ע"פ השימוש הייעודי. מכיוון שהם גמישים במיוחד – החומרים הצמנטים הם מעולים לצורך גישור על סדקים, והם ניתנים לשימוש על קירות חיצוניים בצורת התזה או מריחה.
איטום קריסטלי נחשב ליעיל במיוחד, והוא מבוסס על רכיבים כימיים שחודרים אל הבטון ולא רק מצפים אותו מבחוץ. בעת מגע עם מים, אותם רכיבים מתנפחים בתוך הבטון, והופכים לקריסטלים קשיחים שאוטמים את הבטון לחלוטין. איטום קריסטלי הוא יעיל במיוחד לקירות חיצוניים.
החומר האפוקסי נחשב לעמיד במיוחד כנגד קורוזיה, חום ועוד. בעת מריחת חומר אפוקסי יש להקפיד על הכנת שטח מדוקדקת, וייבוש מוחלט של התשתית – כיוון שחומר זה הוא רגיש לרטיבות בעת יישומו.
הביטומן הוא נגזרת של נפט, והוא מתאפיין בכך שהוא מתרכך בחום ומסוגל לחדור לכל המגרעות והסדקים. איטום ביטומני לקירות חיצוניים ניתן ליישום באמצעות מריחה, התזה ועוד.
חומרים פוליאוריטנים מכונים גם "מסטיקים", ובהתאם – מדובר בחומרים בעלי כושר הידבקות גבוה במיוחד. החומרים משמשים ליישומים שונים בתחום האיטום, והם יעילים גם עבור קירות חיצוניים. חומרים אלו יעילים במיוחד כנגד נזקי לחות ורטיבות.
מחיר איטום קירות חיצוניים יכול להתחיל ב – 100 ₪ למ"ר, ולהגיע עד 350 ₪ למ"ר. יחד עם זאת, יש קבלני איטום שמעדיפים לתמחר את העבודה ע"פ מורכבותה, ולא ע"פ שטח הקיר. ישנם פרמטרים רבים שעשויים להשפיע על מחיר איטום קירות חיצוניים, ובפסקה זו נפרט עליהם:
מצב הקיר לעתים יצריך עבודה נוספת, ומדובר בעיקר על קירות של מבנים ישנים במיוחד. סדקים ומגרעות בבטון הנוצרות עם זמן, עשויות לגרום לנזילת מים לתוך הבית והתפוררות של הטיח. שיקומי בטון צפויים לייקר את עלות העבודה באופן משמעותי.
יש סוגים שונים של חיפוי קירות חיצוניים, ביניהם קרמיקה, טיח, אבן ועוד. כל חומר איטום מתאים לסוג חיפוי אחר, ותידרש שיטת איטום אחרת לכל אחד מהם. מעבר למחיריהם של חומרי האיטום, לעתים נדרש גם פירוק של חיפוי הקיר – למשל במצבים שבהם יש חיפוי קיר מיוחד כמו פסיפס, וגם זה צפוי לייקר את מחיר העבודה.
מורכבות העבודה מושפעת רבות מיכולת הגישה אל הקיר, וכולנו מכירים את המראה של בעלי מקצוע התלויים בין שמיים וארץ באמצעות ציוד סנפלינג. איטום קירות חיצוניים באמצעות סנפלינג, מייקר משמעותית את מחיר העבודה.
בעוד חלק מהאנשים מעוניינים רק לטפל במגרעות נקודתיות, אחרים יהיו מעוניינים לאטום את הקיר בשלמותו. מיותר לציין שאיטום של כל הקיר – יהיה הרבה יותר יקר מאשר תיקוני טיח נקודתיים.
כל קבלן איטום מעניק ללקוחותיו אחריות מעט שונה, ולרוב אורכה ינוע בין שנה לארבע שנים. חשוב לציין שאחריות על איטום קירות חיצוניים, תינתן רק במצב שבו האיטום בוצע על כל מעטפת הבית! הסיבה לכך היא, שקבלן לא יכול להתחייב לטיב האיטום בעת ביצוע עבודות נקודתיות.